La 19 iunie 1998, aflati intr-o vizita de mai multe zile la Braila, M.S. regele Mihai I si regina Ana au binevoit, la invitatia noastra, sa faca un scurt popas la Casa Memoriala "Dumitru Panaitescu Perpessicius", din str. Cetatii 70.
Nu era vorba de a adauga un episod in plus vizitei cuplului regal, ci de a oferi posibilitatea celei mai ilustre dintre personalitatile exilului romanesc de astazi, de a se inchina la casa natala a celui care a fost Perpessicius, carturarul si profesorul Majestatii Sale.
Da, Perpessicius, alaturi de alte figuri importante ale culturii si stiintei romanesti interbelice - printre ele si Vasile Bancila - s-au numarat printre cei care au indrumat anii de scoala si au contribuit la educarea marelui voievod Mihai.
Majestatea Sa si-a amintit de profesorul Panaitescu, dar si de faptul ca unii dintre dascalii clasei speciale a marelui voievod Mihai veneau pentru foarte putine ore si in foarte scurte imprejurari.
Emotionanta a fost revederea cu Nicapetre, cea mai ilustra figura a exilului brailean de astazi, pe care Majestatea Sa regele Mihai 1-a vizitat in Canada la una din expozitiile sale. Aflat la Braila, maestrul a dorit sa salute pe rege, care a admirat bustul in marmura al lui Perpessicius, aflat acum in gradina Casei memoriale.
La marginea Brailei, a vechiului oras, intr-o casa modesta, restaurata in anii din urma, memoria unuia dintre cei mai de seama fii ai acestui oras a primit omagiul regal.
In plus vom spune ca institutia muzeala braileana isi are obarsia in consacrarea regala ce s-a dat la 23 august 1881 unei initiative particulare locale, prin Decretul semnat la Peles de Carol I.
O admirabila lectie de civism, de cultura, de inalta moralitate si extrema discretie pe care numai Majestatea Sa regele Mihai o poate da.
Prof. univ. dr. Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei
Braila 631 - 20 ianuarie 1999
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu