joi, 10 noiembrie 2011

SCOALA NORMALA DE FETE, ACTUALUL LOCAL IN CARE FUNCTIONEAZA SPITALUL NR.3 ”SF. SPIRIDON”


            Vom incerca sa "vedem" parcursul lung si rabdator al travaliului de realizare a unui obiect de arhitectura, prin valorificarea resurselor materiale, tehnice si umane, in timp, privit tot ca valoare pana la a deveni cultura materiala.
           Cum s-a ajuns la necesitatea construirii unui nou local pentru Scoala Normala de fete?. Intr-un scurt istoric de la infiintare a Scolii pedagogice de Invatatoare, numita Scoala Normala de fete punctam:
            - 1919 - infiintarea scolii in primul an cu 4 clase, anul urmator cu 6 clase;
                  - timp de 19 ani a functionat in diferite localuri
     Prin adresa nr.21216 din 28 oct.1922 a Ministerului Instructiunii,  Casa Scoalelor si a Culturii Poporului, semnata de ministru, dr. C.Angelescu catre dl Prefect al orasului Braila, se transmite ca incepand cu primavara anului 1923 sa se inceapa lucrarile la un nou local pentru scoala normala.
                 S-a inceput organizarea si etapizarea actiunilor.
            Intr-o prima faza s-a ales terenul in suprafafa de 9,5 ha, donat de Primarie, bariera orasului, intre linia ferata Cantacuzino-Hipodrom si cimitirul Sf. Constantin.
          S-a infiintat apoi un COMITET DE CONSTRUCTIE compus din membrii comitetului scolar si persoanele de seama din oras si judet: primar, comandantul garnizoanei, inginer-sef, medic primar, comercianti, industriasi, proprietari, parinti ai copiilor din scoala normala.Scopul acestuia era de a aduna fonduri si materiale prin serbari, colecte, ofrande, subscriptii, reprezentari teatrale si cinematografice, subventii inscrise in bugelul orasului, ajutoare din partea bancilor, a intreprinderilor comerciale si industriale.
              Faceau parte din acest comitet: Leonte Moldoveanu, Stefan Perieteanu, Constantin Gabrieleseu, loan Paraschivescu. Radu Portocala, capitan Gh.Praporgescu, parintele protopop llie Didicescu, Spiru Likiardopol, familia Sassu, etc.            Statul a rezervat pentru judetul Braila, la 1 aprilie 1923 un fond de 5 milioane de lei pentru inceperea lucrarilor, urmand ca la aceasta sa se adauge sume rezultate din activitati comerciale, munca patriotica a parintilor, munca vitelor pentru transportul materialelor.
         La 5 august 1923, la convocarea domnului Prefect, se formeaza BIROUL COMITETULUI cu vicepresedinti Radu Portocala si Serban Raducanu (Presedintele comitetului scoalelor) si cu membri: Leonte Moldoveanu, Stefan Periteanu, Constantin Gabrielescu, loan Paraschivescu, Nedelcu Chercea si altii. Dintre acestia s-a ales un COMITET DE DIRECTIE - din 8 membri, ce trebuia sa inceapa analizarea ofertelor in vederea licilatiei lucrarilor.
            Proieclul noului local a lost intocmit de arhitectul PAXINO (Arhitect Diplomat de Guvernul Francez) din Ministerul lnstructiunii Publice. Constructia localului conceputa pe un plan vast, un Palat pentru 500 de eleve, cu sali de clasa, de meditatie, biblioteca, laboratoare, sali de muzica, de lucru (tesatorie), dormitoare, sali de mese, organizate pe trei niveluri cu un corp principal si doua aripi laterale, "intr-un confort din cele mai moderne".
         Alaturi era gandita ferma si gradina, in intindere de 7ha, menite sa serveasca practicii agricole si a elevelor si  pentru aprovizionarea internatului.
            La 24 august 1923 s-a licitat inceperea lucrarilor de sapatura , fundatii si soclu, oferta castigatoare a fost a grupului BELONI, GIOVANNI si TAKE DUMITRESCU. Supravegherea lucrarilor - domnul arhitect Paxino (ce primea un onorariu de 1-1/2% din valoarea lucrarilor) cu obligatia de a avea un ajutor permanent pe santier, conducator T. Marinescu.
            S-a deschis astfel santierul noului local al Scolii Normale de fete din Braila, in 1923.
            ”S-au consultat si s-au folosit date aflate la Arhivele Statului Braila in dosarele „Scoala Pedagogica de invatatoare (1923-1952). ”Primarie 2.3”

arh. Geta LUPOAIE
Braila 629 20 Ianuarie 1998

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu