sâmbătă, 17 septembrie 2011

Casa colectiilor de arta


La 11 aprilie 1912 armatorul grec M.Embericos solicita Primariei Orasului Braila aliniamentul la strada Teatrului nr. 8 (actual str.Belvedere nr. 1) pentru ridicarea unei constructii.
Conceputa de arhitectul Lazar I.Predinger, destinatia initiala a cldirii a fost de sediu agentie vapoare M.Embiricos & Co. si locuinta a marelui armator.
 Agentia avea ca domenii de activitate: export de cereale si import de carbuni; linie regulata de marfuri intre Anglia-continent si Mediterana, la porturi din Marea Neagra si Dunare; linie regulata Transatlantica intre Constanta - New-York cu vapoare transatlantice de lux si linie de pasageri Marsilia - Pireu - Salonic; reprezentanti generali ai Societatilor de Navigate: Byron Steamship Co. LTD. Londra(M.Embiricos) si National Steam Navigation. Alte destinatii ale cladirii: 1930 -1937 sediul Societatii meseriasilor braileni "Mihail Enescu"; 1937 Dispensarul Casei Asigurarilor Sociale, iar din 1987 sediul Sectiei Arta a Muzeului Brailei.
Toate aceste schimbari de destinatie nu au modificat aspectul interior initial conceput de arhitect. In imaginea din anul 1937 se remarca existenta unei turle din lemn in axul principal vertical, - sursa de lumina a holului central accent important in determinarea volumetrica a cladirii si a spatiului urban.
Dupa 1986, prin degajarea terenului de constructiile parazitare ce o inconjurau, valoarea urbanistica a obiectivului a crescut, fiind gandita vizionar de arhitect, cu patru fatade principale. La aceasta se adauga ingenioasele rezolvari arhitecturale: gradarea stapanita a volumelor spre corpul central, atenuarea agresivitatii unghiului drept, transmiterea la exterior a compunerii spatiilor interioare, integrarea in situl istoric.
Compusa din subsol, parter si etaj, cu structura din piatra si caramida, cladirea se organizeaza in plan in jurul unui hol central dezvoltat pe doua etaje cu camere dispuse perimetral si din care se accede la etaj printr-o monumentala scara de marmura. Remarcam elemente de valoare integrate monumentului: vitraliul policrom intitulat "Hermes", aflat in axul intrarii pe palierul scarii principale, feroneria de exceptie a luminatorului, balustradelor scarilor, a portilor si imprejmuirii, luminatorul - pretioasa sursa de lumina in interior - din axul holului principal, usile cu mari suprafete de geam cristal. Decoratia este bogata, in general sobra si cu relief plat, plastica arhitecturala ce reprezenta in Europa eclectismul inceputului de secol '20. Sunt amestecate elemente decorative traditionale si moderne: pseudo-orientale, a l'antique a la greque, persane, baroce, rococo, art nouveau - scenografie adaptata la o cladire cu un plan liber si osatura constructiva clasica. Cu toate ca in timp a fost bine intretinuta prin executarea lucrarilor de intretinere curente, in prezent starea constructiei este precara din cauza deteriorarii structurii de rezistenta, la care se adauga numeroasele straturi succesive de vopsitorii si zugraveli ce au dus la estomparea profilaturii decorative. Pentru a conserva si proteja o valoroasa capodopera a arhitecturii brailene este necesar a se initia cat mai urgent lucrari de consolidare structurala si restaurare, acestea fiind necesare pentru valorizarea acestui monument de arhitectura ce face parte din patrimoniul cultural national.


Geta Lupoaie
Braila 631 - 20 ianuarie 1999

4 comentarii:

  1. frumos, insa nu ar strica un articol actualizat si cu imagini atat de epoca cat si ceva mai recente pentru o comparatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de aprecieri dar eu nu fac decat sa postez articole din ziare, carti si reviste care le gasesc interesante fara sa intervin.Asa ca articol actualizat nu am, am ceva din 2003 cu inaugurarea Centrului Cultural "Nicapere" pe care o sa o postez in curand.Imagini de epoca nu am dar o sa pun cateva actuale cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  3. frumos pacat ca a fost invitat securistul de casian... ar fi trebuit sa-l scuipe in ochi simionescu pt gestul pe care l-a facut cand a salutat.... vezi video.... rusine ca aar si oameni din astia sa strice tot ce e frumos

    RăspundețiȘtergere
  4. scuze daca a sunat urat.... respect pt blogul

    RăspundețiȘtergere