luni, 20 iunie 2011

Strazile au amintiri - Bulevardul Carol I ep. 3


Ne despartim, asadar, de Piata Hristo Botev si de reannoitul semn (monument) ce aminteste trecatorului ca in acest loc, mai demult, altele erau realitatile. Urcam pe bulevard catre Dunare, spre sud, si ne amintim de vechi case cum sunt cele ale lui Vasile Pantecan, sau casa avocatu­lui Jecu, dupa care, la intersectia cu strada Sf. Constantin (Scolilor), Cofetaria Andronic a fost unul din­tre cele mai extraordinare locuri din copilaria mea. Mirosul de inghetata si de prajituri se simtea pana pe trotuarul de vis-a-vis. Tot aici am vazut si am mancat pentru prima data sarailii, atat de specifice locului, unde greci, turci si multi altii dadeau atata culoare Brailei in copilaria mea. Pe tot acest segment al bulevardului, dintre str. Regala (M. Eminescu) si str. Scolilor, am cele mai vechi amintiri ca elev de scoala generala si chiar din timpul gradinitei.
Nu voi uita niciodata buldo­zerele ce frangeau castanii uriasi de pe aceasta artera in anii 1959-1960. Ei au lasat locul aleii cu trandafiri (incercam si noi un fel de Vale a trandafirilor ca fratii nostri bulgarii si doar mai tarziu au aparut si teii pe bulevardul Karl Marx).
Ceva mai departe, tot pe bule­vard, a locuit preotul Cosma Mosescu, unul dintre primii oameni de scoala proveniti din randul preotimii.
Daca Ioan Penescu a fost intaiul om de scoala din Braila de dupa eliberarea de sub turci, elev al lui Ion Heliade-Radulescu, preotul Cosma Mosescu s-a numarat prin­tre apropiatii acestuia. A ramas in corespondenta cu "preotul desteptarii noastre", cum il cum a facut-o un alt brailean, pitarul Duilie Marcu.
In "Istoria scoalelor" din orasul si judetul Braila, Radu Perianu arata ca in 1862, cand se infiinta Scoala de fete, in cadrul corpului didactic al scolii se afla si preotul catihet Cosma Mosescu, platit cu 300 lei pe luna. Mai tarziu, in 1880, il vedem pe preotul Cosma Mosescu avansand institutor la Scoala nr. 1 de baieti din Braila.
In aceasta calitate preotul pro­fesor se incumeta sa alcatuiasca unul din primele manuale de isto­rie, aici, la Braila, intr-o vreme in care vrand nevrand functionau manuale alternative. Este drept ca ele erau foarte putine si alcatuiesc astazi un material extrem de intere­sant din perspectiva istoriei scolii romanesti.
Acest manual de care vorbim este al doilea care circula la Braila dupa stiinta mea. Radu Perianu il socoteste, in primul rand, un manu­al de citire.
In ceea ce ne priveste manual preotului Cosma Mosescu, intitulat Primele cunoscinte/ de/ Istoria Romanilor/ Combinate dupa Istoria D-lui/ I. Heliade-Radulescu/ typarite pentru scholele primare de ambele sexe/ de/ Pr. Mosescu/ Institutoru la Schola 1 de baeti din Braila/ a vazut lumina tiparului in vestita tipografie lui Pericle Pestemalgioglu, din Braila.




Un exemplar rarisim al aceste opere didactice se afla in colectiile, Muzeului Brailei.
Evident, sunt multe alte locuri din cuprinsul arterei de care ne-am ocupat si astazi ce merita o atenti speciala. O placa va trebui sa aminteasca aceste lucruri. Aceasta mai poate fi asezata pe unul din blocurile ce au luat locul casutei modeste a preotului profesor pen­tru a nu crede generatia de astazi si cele de maine ca doar atat a putut crea Braila.
Prof. univ. dr. Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei
Aprilie 2003

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu