In repetate randuri rubrica de fata mi-a dat prilejul unor luari de pozitii fata de fenomenul adanc inradacinat la noi de a nu respecta legea. In cazul nostru, legile ce reglementeaza modul in care trebuie sa tratam patrimoniul cultural imobil, iar in situatia Brailei, centrul ei istoric cu zestrea de arhitectura si sistematizare cu adevarat europene si situl arheologic de sub nivelul de calcare al orasului de astazi.
De data aceasta, doresc sa relev un caz pozitiv, adica o atitudine cu adevarat civica, de respectare a legii si, prin urmare, de respect fata de trecutul nostru istoric.
Nu de putine ori am aratat ca cel mai vechi nivel de "viata" al orasului Braila, practic cele mai vechi urme de locuire ale asezarii medievale, dateaza de la sfarsitul sec. al XlII-lea, inceputul veacului al XlV-lea. Aceste vestigii inseamna imensul cimitir dintre strazile Cetatii, pe ambele laturi, Vadul Schelei, Str. Cazarmii si Str. Militara.
Daca aproape de capatul spre terasa al strazii Cetatii, la nr. 70, adica in curtea Casei memoriale D. P. Perpessicius, au fost descoperite primele morminte, in 1986, ulterior, am urmarit ce se intampla in perimetrul strazilor amintite si am intregit informatia, atat cat cetatenii din zona, construind sau reparand, au permis realizarea acestor cercetari, de fapt implinirea legii, respectarea ei.
Casa memoriala D. P. Perpessicius
Casa memoriala D. P. Perpessicius
Asa s-a intamplat in cazul interventiei de pe Str. Cetatii nr. 59, acolo unde doamna Paven Liana, pe un loc viran, urmeaza sa-si construiasca o noua locuinta.
Important ni se pare faptul ca domnia sa a inteles de la bun inceput rostul unei asemenea cercetari si a incheiat cu Muzeul Brailei, conform legii, un contract de cercetare arheologica menit sa duca la descarcarea de sarcina istorica a locului amintit.
Intr-adevar, sub conducerea noastra, arheologii Simion Copilu, Mirela Verineseu, pentru inceput, apoi Niculina Dinu au realizat, pe o suprafata de 16 m2 o cercetare amanuntita, in ciuda conditiilor grele de lucru din motive mai mult sau mai putin obiective. Astfel, rezultatele nu au intarziat sa apara si primele trei morminte, de fapt mormintele 52 - 54 au aparut la aproximativ acelasi orizont fie inhumari cu cel de pe Cetatii 70. Doua dintre ele, 52 si 53, au in sectiunea noastra doar craniile, restul scheletelor continuand in malul de sud, sud-est.
Pentru cel de-al treilea, identificat la -230, cm cercetarea continua, el avand o pozitie vest-est (este crestin), iar modul in care sunt asezate mainile este de cel mai mare interes. Daca pe Cetatii 70, in integralitate, cele 49 de morminte au indicat o pozitie a mainilor pe lang` corp, acesta, (mormantul 54) de pe Str. Cetatii 59 are antebratul stang asezat pe bazin ceea ce poate sa indice o faza mai noua a inhumarilor din cel mai vechi cimitir al orasului medieval Braila, datat pana acum la sfarsitul sec. XIII si inceputul sec. al XlV-lea.
Pe masura ce investigatia va continua, vom reveni cu noi amanunte, speram de interes pentru toti cei ce vor sa-si cunoasca trecutul.
Prof. univ. dr. Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei
Iunie 2003
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu