Iata-ne ajunsi la capatul sudic al Bulevardului Independentei, unde n-am amintit pana acum de fosta Cazarma a jandarmeriei, astazi Colegiul Munteanu-Murgoci si Palatul Agriculturii.
Colegiul national Gheorghe Munteanu Murgoci
Palatul Agriculturii
Cu privire la acesta din urma vreau sa spun cititorilor ca a fost construit intr-un frumos stil neoromânesc, la moda inca in primele decenii ale secolului al XX-lea. A ramas pana astazi un adevarat omagiu adus plugarului român din Baragan, o cladire emblema a Brailei (arhitect Florea Stanculescu si Leonida Plamadeala).
A starnit valva cu ceva timp in urma cautarea bustului realizatorului proiectului, ministrul liberal al agriculturii Alexandru Constantinescu. Acesta a fost daramat de pe soclu si, se pare, ca a fost lasat la locul "executiei". Era firesc dat fiind originea burghezo-mosiereasca a ministrului, dar mai ales pentru ca - ati ghicit - fusese un vajnic exploatator al taranimii. Iata cum noi, asistati de sovietici, lucram "mai curat" decat lucreaza zilele acestea irakienii asistati de americani. Ce sa-i facem, "superioritatea sistemului"! Oricum intentia domnului Voicu Gheorghe, directorul Directiei Agricole Braila, de a cauta acest bust este demna de tot respectul.
Tot aici, in Palatul Agriculturii, a existat in perioada interbelica, sigur in 1937, un mic muzeu de profil. Acesta ar reprezenta "stramosul" celui de astazi din Parcul Monument, unde fiinteaza Sectia de stiintele naturii a Muzeului Brailei.
Ajunsi la Faleza voi aminti cealalta frumoasa cladire in stil neoromânesc -fosta Casa a Tineretului de dinainte de 1989 - propusa la un moment dat pentru Sectia de stiintele naturii a Muzeului brailean. In casa scarii acestei cladiri (pentru cine o cunoaste) urma sa se amenajeze un acvariu de dimensiuni mari. Ma rog, vise...
Faleza, in infatisarea de astazi, dateaza din 1958-1959, cand a fost amenajata prin "cioplirea" unei mari cantitati de pamant galben pana langa moara Violatos. Am recunoscut deunazi, intr-un film românesc despre epoca revolutiei de la 1848 si a Unirii din 1859, peisajul. Imi pare rau, dar Faleza Brailei la acea vreme arata asa cum se vede in cea mai veche imagine a orasului realizata de pe Dunare de gravorul Aloys von Saar (1826). Este mai mult ca sigur ca "indicatiile" ca totul sa arate frumos si civilizat au influentat pe regizor in "alegerea" decorului Falezei. Doar ca acest aspect l-a dobandit cu un secol mai tarziu.
Braila gravura Aloys von Saar 1826
Deplasandu-ne pe muchea amenajata ne plimbam de fapt, in buna masura, prin cimitirul din jurul fostei Mitropolii a Proilaviei de care am vorbit in precedentele episoade, In colectiile Muzeului Brailei se gasesc o serie de piese in cutii pe care s-a scrii Faleza 1958 sau 1959.
Doresc sa precizez in legatura cu gravura ce o prezentam alaturi ca ea reprezinta o vedere de pe Dunare, cam din dreptul morii Violatos. Constructia acesteia la sfarsitul secolului al:XIX-lea a dislocat o cantitate mare pamant galben din malul inalt. Interesant este si fundatia acestei constructii a fost realizata pris intarirea terenului de fundatie in chip ingenios, as zice dupa model venetian. Existand probleme cu nivelul ridicat al panzei freatice, s-a recurs la baterea unor pilot din stejar inmuiati in catran la o mare adancime. Apoi putini stiu materia prima, graul, adus cu slepuri intra in moara direct din Dunare, pe un canal amenajat sub nivelul de calcare de astazi, deasupra caruia trec brailenii la plimbare prin fata morii.
Moara Violatos Braila
Evident, imobilul este ocrotit de lege, aflandu-se, impreuna cu urias cos din vecinatate, pe lista monumentelor din judetul Braila. Spun acest lucru pentru ca am auzit anuzit zvonuri cu acest cos, pe care nu vreu sa le astern pe hartie.
Prof. univ. dr. Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei
Aprilie 2003
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu